Det är lättare att undervisa elever på liknande nivå

En grupp kunskapssökare med olika förutsättningar

Finns det någon lärare som inte har undrat över hur de ska räcka till för en stor grupp med många olika behov? Vi är nog ganska många som sagt till oss att om jag åtminstone inte hade riktigt så stor skillnad mellan behoven så skulle jag nog kunna hinna med.

Igår på en matematikkonferens uppstod en diskussion om olika förkunskaper och en föredragshållare sa att ”all forskning visar att heterogena grupper är bättre” och när jag ifrågasatte det så kom bland annat repliken ”det står i  skollagen”. Ett annat vanligt sätt att bemöta denna fråga är att ta upp exempel på någon lärare eller någon pedagogisk metod där olikheterna inte blir något problem.

Det finns dock en klar grund för att hävda att grupper med liknande förkunskaper har bättre förutsättningar för ett flertal olika sätt att inhämta kunskap och det är  rent felaktigt att aldrig se något problem med heterogena grupper. Det är oerhört svårt att hitta några forskningsresultat överhuvud taget som visar att det är lättare att undervisa grupper med stora skillnader i  elevernas förmåga. En diskussion om framtidens skola skulle vinna mycket på att tillåta funderingar kring metoder för att skapa mer homogena klasser och grupper.

Den undersökning av dagens forskningsläge som gjorts kan inte på något sätt betraktas som heltäckande men för att visa att en hel del forskning visar på problem med grupper med stora skillnader i förmåga bland eleverna räcker det mer än väl. En djupare analys skulle kunna belysa fler aspekter och exempelvis hantera frågeställningar om vilka sorters inlärning som påverkas mest av gruppens sammansättning. Den skulle också kunna leda till en diskussion kring fördelarna med en grupp som har erfarenheter från ett brett spektrum av områden och väga detta mot nackdelarna i skillnader i förkunskaper och förmåga.

Det finns självklart fördelar med dagens enhetsskola när det gäller att motverka segregation och att låta elever vänja sig vid en omgivning med stora skillnader i bakgrund. En hjärtefråga för mig är barns stora skillnader i hur fort de utvecklas och behovet av att undvika för tidig sortering då detta kan leda till att vi missar många ungdomars potential bara för att det inte går att se den än. Vi borde dock tänka om när vi långt upp på gymnasienivå ser att en strävan efter att alla ska lära sig samma saker i samma tempo ger förödande konsekvenser för mängder av elever.

Kraven på att alla lärare ska lära sig hantera alla sorters grupper är orimliga och hindrar lärare att bli riktigt bra på sitt individuella kreativa sätt. Flera av de pedagogiska modeller som föreslås som lösningen på problemen i heterogena grupper innebär en ökad mängd undervisning av elever en och en vilket helt förstör det som är anledningen till att välja den typen av klasser och grupper.

Den majoritet av elever som hämtar inspiration och lär sig mer genom att samarbeta med andra med liknande mål är verkligen värda mer uppmärksamhet och vi behöver ta bort skygglapparna kring elevers olikheter.

http://www.hoagiesgifted.org/eric/faq/gt-group.html

http://www.aare.edu.au/98pap/rus98154.htm

http://www.ericdigests.org/pre-927/grouping.htm

Om janlenander

59-årig gymnasielärare i matematik, fysik och teknik med bakgrund som civilingenjör och arbete på Patentverket, Ericsson och Choicebridge. Två gulliga döttrar och en härlig hustru.
Detta inlägg publicerades i Elever, grupper och klasser. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det är lättare att undervisa elever på liknande nivå

  1. Pingback: Nivågruppering för att möta läraren | Jans Syrliga KaramelLer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s