Fru Bouveng var en kvinna som hade i uppgift att vara mina lärarinna i 5:an men hon var inte lärare. Hon var en ganska kort kvinna som rörde sig långsamt och hade håret i en prydlig knut och det var frågan om en mycket vänlig och snäll människa som fick det ganska arbetsamt med en liten nyinflyttad kunskapshungrig Jan. Hon hade bott där ute på landsbygden i Skaraborg hela sitt liv och det här med att resa och se andra platser hade aldrig varit något viktigt för henne. Hennes gudstro var av den där självklara sorten som inte ifrågasätter något av det som den lokala prästen förmedlade och centralt för hennes uppdrag i skolan var att lära ut ett gudfruktigt sätt att uppträda.
Det är inte rimligt att kräva att någon som aldrig gått en lärarutbildning skulle inse att skolans mål hade flyttats till en annan tid. Däremot är det inte rätt mot eleverna att skolledningen låter någon ”undervisa” som inte har det klart för sig. Det är inte ens ok i ”en obetydlig landsortskola”.
På gymnastiken kunde fem killar lätt rösta fram basket trots att tjejerna var många fler. När halvtimmen av morgonbön var avklarad på morgonen tyckte hon att hon gjort det viktigaste och önskemålen om att leka ”Rita gissa spring” började tidigt på dagen. I svenska och engelska böckerna hade hon knappt kommit någonstans även om hon försökte praktisera att vi elever högläste ur dem. Jag stängde förstås av detta och ägnade mig åt fantasier och påhitt. Själv undvek hon att säga något på engelska då hon insåg att hon inte kunde. Historieböckerna låg så vackra och oanvända i allas bänkar. När det gällde teckning så var det alltid fri teckning som gällde så jag valde att enbart måla avrättningar med pastellfärger så att blodet som forsade kunde bli riktigt rött.
En klass utan något ledarskap när det gäller kunskap, drabbas av någon slags letargi, oerhörd trötthet och skolklockan kommer som en befriare. En riktig lärare som visar eleverna på ny kunskap och öppnar upp perspektiv för dem, interagerar och utmanar är verkligen något att värdesätta. När skolan inte erbjuder det så blir den som ett fängelse för unga själar.
Den riktige läraren som tog över klassen måste ha rivit sitt hår många gånger då dessa landsortsbarn visade upp den mesta skrämmande okunskap på än det ena än det andra området. Klassens skolresa hade gått till Husaby kyrka flera år i rad så redan Visingsö och Gränna hade varit en stor händelse men att få åka till stora staden Göteborg i sexan var verkligen en stor sak för barn som hade vant sig vid att landsortsbarn är inte så viktiga. För mig blev sexan ett helt fantastiskt år fyllt av kunskapsresor men för flera klasskamrater blev det ett år mycket färgat av att de upptäckt hur lite de kunde.
Det är dock mycket lättare att lära barn att de inte är viktiga än att de är viktiga. I fall en klass ges ett värdelöst skolår så känner alla sig värdelösa när de upptäcker att förväntningarna på vad de skulle lärt sig låg mycket högre. Problemen hänger i på det ihärdigaste vis.
Jag hör diskussionen om att behörighetsregler och nu lärarlegitimationen som ställer till det i de små landsortskommunerna dit det är svårt att locka riktiga lärare. Hela tiden tänker jag på alla de livsöden som kan få så mycket sämre förutsättningar av att det inte satsas på lärare. Visst är alla elever värda lärare som odlar deras längtan efter kunskap.
Intressant inlägg Jan! Jag känner igen mig i mycket av det du berättar. Jag har ett tydligt minne från en religionslektion, kanske i tredje klass, där vi ombads måla en bild av Gud. Jag tänkte att det går ju inte så jag målade ett abstrakt och färgsprakande litet konstverk. Det sågs inte med blida ögon kan jag säga. När jag härom dagen på Skolverkets hemsida såg att ämnet eurutmi har fått nya ämnesplaner fick jag äntligen efter 40 år någon liten vink i alla fall om varför jag tvingats ha ämnet under hela grundskolan (jag gick på Kristofferskolan).
Detta kanske inte har så mycket med själva ämnet att göra och jag vågar inte uttala mig om dessa lärares behörighet. Det du tar upp Jan är dock otroligt viktigt. Elever har rätt till en bra undervisning. De har rätt att utveckla sitt kritiska sinne och läraren ska förutom att odla elevers nyfikenhet på kunskap även kunna egitimera sin undervisning utifrån styrdokumenten.
Ference Marton tar ju upp det viktiga i att få fram flera olika perspektiv, dvs. det vore oerhört intressant med flera olika bilder av gud för att visa hur olika han föreställs. Det blir då så totalt fel när det bara ges en normativ mall som alla ska falla in i med straff för de som inte väljer rätt. Eleverna ska veta vilket det normativa perspektivet är men de ska inte tvingas att välja det. Sen blir det helt sjukt när läraren inte ens vet vilket det normativa perspektivet är, en abstrakt bild av gud ligger närmare fler kristnas perspektiv än en gammaldags bild av en man med vitt hår och den svenska skolans normativa perspektiv är ett som inte ens väljer bland olika livsåskådningar och uttalar sig om guds existens. Den här typen av resonemang kan man genomföra med behöriga lärare men inte med andra för de förstår inte vad man refererar till. Den här typen av resonemang är oerhört viktiga för att vi ska lära oss bemöta eleverna rätt.
Alla elever har rätt till kunskap! Du säger det så bra: ”De har rätt att utveckla sitt kritiska sinne och läraren ska förutom att odla elevers nyfikenhet på kunskap även kunna egitimera sin undervisning utifrån styrdokumenten”
Försöker en gång till:
De obehöriga lärarna behöver inte alls vara så dåliga. De är för det första oanfrätta av det flum och den marxism-leninism (i form av feminism) som serveras på lärarhögskolorna. För det andra sorteras snart de olämpliga ut men den utbildade kan hanka sig kvar även om hon inte gör ett särskilt bra jobb.
Men hur ska det gå till att locka folk, behöriga eller ej, till lärarbanan? Arbetsvillkoren är helt enkelt usla, rentav skadliga på många håll. Det som behövs är helt nya bestämmelser som gör upp med den primitiva roussauanska hållning som präglat hela grundskolans existens. Men det kommer inte att ske.
Argumentet att behöriga lärare är för dåliga och att vi därför ska nöja oss med obehöriga tycker jag inte håller. Tar vi in obehöriga lärare så sänker det nivån även hos de behöriga.
Sen hävdar jag att duktiga studenter inte går på kommunistiskt trams så att ifall vi fick bättre söktryck på lärarutbildningen så skulle sånt sorteras bort ur utbildningar i rekordfart. Det betyder att vi kommer fram till det som vi är helt överens om, arbetsvillkoren för lärare är alldeles för dåliga för att locka de som skulle behövas i skolan.
Pingback: Svensk politik och skolan i bloggosfären « Fredriks blogg
Pingback: Obehöriga lärare har skapat så stora problem. | Jans Syrliga KaramelLer